Testvériskolánk


Testvériskola Bonnban


Iskolánkban a német nyelv tanulását, a gyerekek idegen nyelvi kommunikációs készségét német-magyar diákcsere támogatja. 1991 óta tart folyamatosan ez a programunk a bonni Emilie Heyermann Realschule-val

A bonni diákcserét 1991. tavaszán Budafok - Bonn között létrejött testvérvárosi kapcsolat hozta létre. A bonni Városháza Iskolaügyi Hivatala (Schulamt) levelet intézett a kerületi Önkormányzathoz, melyben egy esetleges, iskolák közötti kapcsolatfelvételt is sürgetett. E levelet az iskolánk német tanára, Stokker Kálmánné kapta kézhez, aki azonnal válaszolt rá, hogy az iskola nyitott egy ilyen kapcsolatra. Oka az volt, hogy már máskor is szervezett diákcserét német nyelvterületre (Stuttgart, Frankenthal stb…), valamint, hogy az iskola elsõként vezette be a tagozatos német nyelvoktatást a kerületben, hisz Budafok sváb kerület.

1991. szeptemberében utazott ki elõször huszonöt, már évek óta németül tanuló nyolcadikos a bonni Emilie-Heyermann-Realschule-ba és töltöttek ott tizenkét napot. A kapcsolat azóta folyamatos, mostanra már mintegy 360 budafoki gyerek látogatott ki, és ugyanennyi német diák ismerkedett meg hazánkkal. 1997-tõl a szervezésbe és a gyerekek kíséretébe bekapcsolódott Békyné Csabai Éva is.

Az utazás korábban autóbusszal történt, de az utóbbi években a költségek alakulása miatt a vonatra tértünk át. A program során igyekszünk kihasználni minden lehetõséget arra, hogy tanulóink megismerjék Németország nevezetességeit. A bonni tartózkodás igen sok élményt nyújt a gyerekeknek. Megismerkednek a német állami, családi, ill. iskolai hagyományokkal. Részt vesznek a tanítási órákon, iskolai programokon, kirándulnak a vendéglátó osztályokkal, valamint hagyományos német - magyar rangadókon (kosárlabda, foci, röplabda, játékos vetélkedõk stb…) mérik össze tehetségüket.

A magyarországi viszontfogadás június elején történik. A német cserediákok (természetesen a bonni vendéglátók) a magyar családoknál laknak, így részt tudnak venni a családi programokban. Megismerik a magyar iskolai életet, a mindennapokat, hagyományainkat, tájainkat, ételeinket stb.

A két iskola közötti partnerkapcsolat a bonni iskola életében is nagyon fontos szerepet tölt be. Diákjainkat minden évben Bonn város polgármestere fogadja a Városházán. A két iskola közösen vesz részt a „Környezetvédõ iskola Európában” nemzetközi projektben, melynek programjaira, eredményhirdetésére tanulóink és tanáraink kiutazását is támogatja a város oktatási vezetése.

http://ehs.schulen.bonn.de

Partnereink

bakosfa iskolagyumolcs  
kobold 004    

egyszazalek

Nemzeti Együttmüködési Alap

Alapítványunk a 2019. évműködési kiadásainak fedezésére sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz és 154.000 forintot nyert. Köszönjük a támogatást.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Itt talál meg minket

Közösségi oldalunk

életrevaló

agenda21 okoiskola tehetsegpont umwelt unesco
© Gádor Általános Iskola 1950 - 2019 - minden jog fenntartva.

E-napló belépés

ekreta weblap

Legújabb események

P ápr. 26 @09:00 - 05:00PM
Gádor Trail
Free Joomla! templates by AgeThemes