Tájékoztató a fejtetvességről

Kedves Szülők! Szeretnék segíteni egy- két fontos információval a fejtetvességről, hogy biztosan elkerülhető legyen ez a probléma, habár az iskolánkban nem nagyon jellemző, de a legjobb helyen és a legtisztább hajban is előfordulhat. Nem szégyen, csak kellemetlen a gyermeknek és az osztályközösségnek is!

Tájékoztató a fejtetvességről

A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, iskolákban, elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és bölcsődékben is.

A fejtetű jellemzői

A fejtetű (Pediculus humanus capitis) 3-4 mm nagyságú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtatja, ovális alakú petéit – amelyet serkének nevezünk – erős cement anyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték – és a tarkótájon található. A serke a hajszál növekedésével a hajas fejbőrtől eltávolodik, elhelyezkedéséből tehát a tetvesség időpontjára következtethetünk. A serkéből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki. Általában egy-egy fejen – ha csak nem nagyon elhanyagolt – ritkán van 5-10 tetűnél több. Kizárólag az ember vérét szívja, naponta 6-12 alkalommal. Az éhezést rosszul tűri. Ártalmuk elsősorban a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Terjedésük

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Közös használati tárgyakkal – pl. sapkacserével, fésűvel – átvihető egyik személyről a másikra. A gyermekektől fertőződhetnek aztán a szülők, testvérek és egyéb családtagok, akik a fejtetűt továbbadhatják.

Felderítésük

Fejtetvességre utaló gyanú esetén a hajat lazán szét kell választani. Elsősorban a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan megvizsgálni. Mivel a tetvek fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket kell keresni. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észrevehető, a világos hajúaknál azonban már fokozottabb figyelem szükséges. A korpától való elkülönítés sok esetben igen nehéz lehet. A serke a két köröm között összenyomva pattanó hangot ad, míg a kikelteknél vagy az elpusztultaknál ez már nem tapasztalható. A fejtetvesség vizsgálatát kézi nagyító használata megkönnyíti.

Irtásuk

Elölésük aránylag egyszerű. A gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtószerek (NITTYFOR, PEDEX EXTRA ,NIX, HEDRIN, PARASIDOSE, PARANIT stb.) a tetveket és a serkéket rövid időn belül biztosan elpusztítják!

A kezelést – a tetűirtószerhez mellékelt használati utasítás előírásai szerint (!) – gondosan el kell elvégezni. A hajas fejbőrt és a hajat a hajszesszel alaposan át kell nedvesíteni, majd be kell dörzsölni. Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz a hajra rászárad. (Ez az idő a felvitt mennyiségtől függően: 5-15 perc.) Ügyelni kell arra, hogy a tetűirtószer ne kerüljön a szembe, mert kötőhártya-gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A készítmények tetűirtó hatásukat a következő hajmosásig (akár néhány hétig!) megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítják.

A tetűirtószeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról el kell távolítani. Ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés szakszerűen történt. Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. A serkék a hajszálról ecetbe mártott sűrű fogazatú fésűvel, két körmünk közé fogva, esetleg csipesszel történő lehúzással, vagy egyszerűen a hajszál levágásával távolíthatók el.

Fontos a hajjal érintkező ruhaneműt kifertőtleníteni: amit lehet kifőzünk fazékban forrástól számított kb. 10 percig vagy automata  mosógép főzőprogramján. Száradás után amit lehet kivasalunk pl. ágynemű. Amit nem tudunk kifőzni, kivasalni, azt célszerű műanyag zacskóba kötni, ahol a kikelt serkék 2 hét alatt éhen halnak – pl. sapka, a kabát kapucnija, sál. 2 hét elteltével az így tárolt ruhákat elég a szokásos módon kimosni. A fésűt is érdemes SZERes vízben kiáztatni, alaposan megtisztítani. Nem megfelelő fertőtlenítés tetű esetén a hypó, ugyanis a serkék vastag kitinpáncélját a hypó nem oldja. Ez a kis ÁTOK –20 és +80 °C között jól érzi magát, életképes marad, csak a speciális tetűirtók és a nagy 80°C fölötti hő pusztítja el.

Megelőzésük

Ennek egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás!

Vegyük figyelembe, hogy személyes tapasztalataink hiánya miatt gyakran magunk sem vesszük észre, ha a gyermek az óvodából, az iskolából vagy a nyári táborból tetvesen érkezik vissza, ezért a közösségbe tetvesen engedjük el.

Ha viszont nem figyelünk fel arra, hogy gyermekünk (különösen a füle körül) gyakran vakarja a fejét, otthon nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat.

Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Időről időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.

Ha gyermekünk olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a NITTYFOR vagy PEDEX/és az újabb szerek/ tetűirtó hajszesznek a fejmosás utáni alkalmazása biztosan meggátolja a hívatlan vendégek gyermekünk hajában történő megjelenését és a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet. A NIX hajöblítő igaz, hogy drága, de heti hajmosások ellenére is 1 kezeléssel 6 hétig védi a hajat! Téves az a nézet, hogy hajmosás után a haj szélét, a fül mögötti részt bekenve tetűirtóval nem megy bele a tetű. Akkor véd a szer, ha az egész hajas fejbőr végig van itatva a hajszesszel. 1 flakon SZER 1 gyermek egyszeri kezelésére elég általában, esetleg kisebb gyermek, rövid haj esetén elég a flakon fele. Jól meg kell gondolni, érdemes spórolni a tetűirtóval? Hiszen nem megfelelő kezelés esetén nem irtjuk ki rendesen a tetűt, marad 1-2 serke, az 1 héten belül kikel, kezdhetjük az egészet újra… A drága időnk és a nyugalmunk érdekében szerintem ezzel nem célszerű spórolni. De aki egész tanévben ellenőrzésre akar járni, az nyugodtan spóroljon, az iskolavédőnő ha kell minden héten megnézi gyermeke haját. Vannak már megelőző szerek spray formájában, amelyet heti kétszer ráfújnak reggel  otthon a gyermek hajára, megvédi a az élősködőktől. 1 flakon akár 1 hónapig is kitart, nem károsítja a hajat, természetes anyagok vannak benne, nekünk jó illattal, de a kéretlen „barátainknak” már nem!

Téves az a hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Vegyük tudomásul, hogy a tetű „demokrata”! Nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra, rangra és vagyonra, egyszerűen táplálékát, a vért keresi. Fejtetűvel tehát bárki fertőződhet, restellni csak azt kell, ha valaki eltetvesedik, mert ez azt jelenti, hogy nem törődött gyermeke gondozásával. Megkapni tehát nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni, és ezzel a közösséget veszélyeztetni nemcsak szégyen, hanem felelőtlenség is.

Gyermekközösségekben az iskola-egészségügyi hálózat (védőnő/orvos) szeptemberben, januárban és áprilisban – de fejtetvesség előfordulásakor soron kívül is – szűrővizsgálatot végeznek és ha tetves gyermeket találnak – bár ez elsődlegesen a szülők feladata (!) – szükség esetén azok kezeléseket is elvégzik. Ebben a munkában indokolt esetben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi intézetei is közreműködnek.

Ha tetves gyermeket találnak, az óvónő, az osztályfőnök értesíti a szülőket.
A gyermek kezelése elsődlegesen a szülők feladata és kötelessége! A szülőnek a gyermeket addig kell hetente ellenőrzésre hordani az iskolavédőnőhöz, amíg 3 egymást követő alkalommal nincs serke sem a hajban, vagyis tetűmentes a gyermek!

Amennyiben az ellenőrző vizsgálatok során az iskola-egészségügyi hálózat gyermeke hajában ismételten tetűt vagy serkét talál, közegészségügyi érdekből a kiszűrt gyermeket az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) illetékes városi/fővárosi kerületi intézetének név szerint kötelesek jelenteni, amely gondoskodik a tetves gyermek környezetére (családtagjaira stb.) kiterjedő vizsgálatról és szükség esetén a tetves személy kezeléséről.

2016.12.01.                                                   Pelle Ildikó iskolavédőnő!

Partnereink

bakosfa iskolagyumolcs  
kobold 004    

egyszazalek

Nemzeti Együttmüködési Alap

Alapítványunk a 2019. évműködési kiadásainak fedezésére sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz és 154.000 forintot nyert. Köszönjük a támogatást.

Eseménynaptár

Július 2022
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Itt talál meg minket

Közösségi oldalunk

életrevaló

agenda21 okoiskola tehetsegpont umwelt unesco
© Gádor Általános Iskola 1950 - 2019 - minden jog fenntartva.

E-napló belépés

ekreta weblap

Free Joomla! templates by AgeThemes